16.2 C
Cherkasy
Середа, 23 Жовтня, 2024

Вчасно не оновили дані в ТЦК: що чекає на чоловіків-порушників закону після 16 липня

Популярне

Воєнний фокус Російсько-українська війна Посилення мобілізації в Україні Вчасно не оновили дані в ТЦК: що чекає на чоловіків-порушників закону після 16 липня

оновлення даних, мобілізація в україні, штрафи після 16 липня, що буде, якщо не оновити дані
Фото: dev.ua | Застосунок Резерв+

На сьогодні продовження строку оновлення даних українським законодавством не передбачено. За неоновлення даних порушники сплачуватимуть чималі штрафи.

Related video

Новий закон про мобілізацію передбачає, що військовозобов'язані громадяни повинні оновити свої облікові дані впродовж 60 днів після вступу закону в дію. Цей термін закінчується 16 липня. Що чекає на тих, хто не встиг оновити дані, далі у матеріаліФокусу.

Скільки військовозобов'язаних не оновили дані до 16 липня

16 липня закінчується двомісячний термін, який визначений Законом про посилення мобілізації для оновлення. На думку народного депутата від "Європейської солідарності", члена комітету з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Олега Синютки, кількість військовозобов'язаних українців, які не зможуть оновити дані в ТЦК та СП, у ЦНАПах чи через застосунок "Резерв+" до 17 липня, сягатиме кількох мільйонів, повідомляє "Київ 24".

"Це, напевно, десь 6-7 мільйонів українців матимуть необновлені дані. Зрозуміло, що в наступні два дні вони не можуть це зробити. Є рішення, яке, напевно, ніхто не буде змінювати, що внаслідок неоновлення даних на людей, які не оновили дані, будуть накладені штрафи. Вони досить високі і тому, мені здається, сьогодні потрібно проаналізувати повністю всі дані", — вважає політик.

Він вважає, що для того, щоб людина була готова служити, її потрібно не залякувати, а мотивувати.

На сьогодні продовження строку оновлення даних для таких осіб українським законодавством не передбачено.

Чи каратимуть громадянина за неоновлення даних в ТЦК

Якщо військовозобов'язаний громадянин не поновив дані в ТЦК, можливе накладання штрафу. В Україні військовозобовʼязані громадяни повинні оновити свої військово-облікові дані до 16 липня. Про це сказав директор департаменту кадрової політики Міноборони, полковник Марко Андрусяк.

Законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачено, що оновлення даних військовозобовʼязаними громадянами — це окремий вид військового обовʼязку. Тоді як статтею 21 також передбачено ще один обовʼязок — проходження ВЛК для визначення ступеня придатності до проходження військової служби.

"Таким чином це різні два так званих виконання військового обов'язку. Законодавством передбачено, що за окремі правопорушення повинні накладатися окремі штрафи", — сказав Марко Андрусяк.

Громадянин має оновити дані в ТЦК, але окремо може отримати направлення на проходження медкомісії.

Марко Андрусяк пояснив, що згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, передбачено накладання штрафу за відповідні порушення протягом від трьох місяців з моменту його виявлення до одного року з моменту його вчинення.

Порушниками, наприклад, можуть вважатися також громадяни, які були на лікарняному, чи мали інші поважні причини. Вони будуть оштрафовані.

Однак такі особи можуть опротестувати штраф у суді, надавши документи, які свідчать про його поважні причини.

"Повноваження накладати штрафи мають виключно Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, — наголосив Андрусяк, підкресливши, що складати протокол на стягнення штрафів може начальник ТЦК.

Що буде, якщо вчасно не сплатив штраф

Що стосується штрафу, то можливе не тільки його накладання на порушників, а й арешт їхнього житла. Детальніше про це розповів юрист Андрій Бойко у YouTube-каналі.

За його словами, штраф від ТЦК повинен бути сплачений протягом 15 днів.

"Якщо вже є постанова керівника ТЦК про накладення штрафу, то він має бути сплачений протягом 15 днів з моменту вручення постанови, або в разі оскарження не пізніше 15 днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення", — сказав Андрій Бойко.

Якщо громадянин вчасно не оплатив штраф, то постанову скеровують до органів державної виконавчої служби для примусового стягнення. Через це розмір штрафу подвоюється і додається 10% виконавчого збору. В першу чергу стягнення штрафу здійснюватиметься з коштів боржника, які є на рахунках у банках.

"Сума штрафу у 25 тисяч 500 гривень може перерости у 56 тисяч 100 гривень", — пояснив Бойко та наголосив, що в першу чергу стягнення штрафу здійснюватиметься з коштів боржника, які є на рахунках у банках.

Також можливий арешт житла боржника, але у випадку. Якщо штраф не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, то не здійснюватиметься стягнення на єдине житло та земельну ділянку боржника.

Який розмір штрафів

Якщо особа не оновить дані у встановлені терміни, на неї чекає штраф. Розмір штрафу для громадян при цьому варіюється від 17 000 до 25 000 гривень. Для офіційних осіб та організацій штрафи ще вищі – від 34 000 до 59 500 гривень.

Проте можуть трапитися випадки, що громадяни навіть не знають, що до них застосували штрафні санкції.

Про це вони можуть дізнатися трьома способами:

  • Відвідати ТЦК та СП особисто;
  • Перевірити реєстр виконавчих проваджень;
  • Перевірити наявність штрафу в застосунку "Дія.

При пропущенні терміну ТЦК може попросити поліцію затримати порушника. Також можливе обмеження прав на використання транспортних засобів для виконання вимоги.

При цьому неявка по кожному новому порядку вважається новим порушенням. Обмежень за кількістю можливих викликів на порядку денному немає. ТЦК має право надсилати щодня по одному виклику на наступну дату від зазначеної раніше. Причому щоразу людина платитиме штраф.

Нагадаємо, що російські окупанти створили telegram-групу "Бездіяльність – не вихід", де підбурюють українців протестувати проти віялових відключень та "свавілля" ТЦК та СП.

ТОП новини

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі

Останні новини