20.4 C
Cherkasy
Субота, 27 Липня, 2024

Далі без фруктових сигарет. Що змінює нове антитютюнове законодавство в Україні? 

Популярне

20 тисяч гривень за продаж ароматизованих сигарет і 50 тисяч – за повторне порушення закону. Такі штрафи почали діяти в Україні за законом, який набрав чинності 11 липня 2023 року. Ще рік виробники та імпортери могли легально продавати залишки своєї продукції. Наразі цей час спливає.

11 липня набули чинності норми Закону № 1978, якими внесено чимало змін до антитютюнового законодавства. Що змінилося – пояснюємо разом із виконавчим директором ГО “Життя” Дмитром Купирою.

Від “дикого поля” до європейських вимог

Закон № 1978, який набрав чинності влітку 2023-го, Верховна Рада ухвалила ще наприкінці 2021 року. Він розроблений на основі Рамкової конвенції ВООЗ щодо боротьби з тютюном та Директиви 2014/40/ЄС.

За словами Дмитра Купири, після імплементації нормативно-правових актів Європейського Союзу у національне законодавство в Україні вперше було запроваджено технічні вимоги до електронних сигарет та їхнього вмісту.

– Було створено базовий рівень вимог до безпечності цієї продукції. Тому що до ухвалення цього закону у нас було “дике поле”, не було жодних вимог до електронних сигарет. Зокрема й до їхньої фізичної частини або вмісту (рідин). Внаслідок цього в нас траплялися випадки отруєння або коли сигарета просто вибухала в руках біля обличчя, – констатує Дмитро.

Та це не єдині зміни, які приніс новий закон. Головні наводить Міністерство охорони здоров’я:

  • заборона реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них;
  • встановлення штрафу для субʼктів господарювання за їхню реалізацію особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1020 грн, а у разі порушення повторного терміну – 10 200 грн;
  • для продавців, які здійснили продаж особам до 18 років, штраф становить від 6800 грн до 13600 грн згідно з КУпАП;
  • відповідальність щодо заборони куріння з використанням пристроїв для нагріву в усіх громадських місцях та приміщеннях за аналогією з курінням звичайних цигарок та кальянів;
  • заборона виробництва (крім виробництва для експорту), оптової і роздрібної торгівлі та імпорт для реалізації на території України сигарет, що містять смако-ароматичні добавки.

Далі без фруктових та ментолових сигарет

Саме останній пункт викликав найбільше обговорень серед людей, що палять. Адже відтепер із поличок магазинів на онлайн-маркетів мають зникнути “ельфбари” та інші сигарети з рідинами, які містять ароматизатори.

– Як і раніше, рідина до електронних сигарет може продаватися. Але вона не може мати інший аромат або смак, окрім тютюну. Будь-які додаткові аромати, наприклад, вишні чи ментолу, тепер під забороною, – пояснює Купира.

Цікаво, що подібних заборон на рівні Європейського Союзу як інституції немає. Це вже була позиція українського парламенту з урахуванням міжнародного досвіду та рекомендацій рішень Конференцій Сторін РКБТ ВООЗ.

– Народні депутати вирішили додатково захистити дітей і молодь від привабливості куріння. За останніми дослідженнями ВООЗ, в Україні близько 20 % дітей віком 13-15 років є курцями електронних сигарет. Тобто саме вони є головною цільовою аудиторією подібних цигарок. Щоб це якось зупинити, парламентарі додатково наклали вето на ароматизовану продукцію, – каже експерт.

Він додає: закон про заборону продажу електронних цигарок неповнолітнім набув чинності в Україні лише у 2021 році.

– Це був сором українського парламенту попереднього скликання (VIII), який уже бачив, що електронні сигарети мають велике поширення серед дітей, але не зробив нічого, щоб це зупинити. Це була їхня позиція, – переконаний Дмитро.

Цікаво, що серед дорослого населення, за дослідженням Всесвітньої організації охорони здоров’я, в Україні лише 3,3 % курять електронні сигарети. За словами Дмитра, це ще раз доводить, що головними споживачами електронних ароматизованих цигарок є діти та молодь.

Як регулюють тютюнопаління у Європі?

Європейський Союз заборонив продаж “традиційних” сигарет із ароматизаторами у 2017 році. Тоді заборона стосувалася усіх ароматів, окрім ментолу. А у 2019 році було заборонено й ментол.

Продаж тютюнових виробів, зокрема й електронних сигарет, неповнолітнім також під забороною. За словами Купири, придбати цигарки через інтернет у країнах Заходу неможливо.

– І це теж дуже важливо, – переконаний Дмитро. – У них є місця торгівлі і там ти можеш купити цигарки, так само, як і алкоголь. Це не так, як в Україні – замовляєш через інтернет і тобі вже через пів години додому цигарки привезли. І ніхто не контролює, хто їх там забирає.

Але був нюанс

За новим законом за реалізацію забороненої продукції підприємцям “світить” штраф у розмірі 20 тис. гривень. Якщо протягом року правоохоронці фіксують повторне порушення – штраф становитиме вже 50 тисяч гривень.

Хоча нове законодавство набрало чинності 11 липня 2023 року, ще рік підприємці мали законне право продавати залишки своєї продукції.

– Зараз маємо певні проблеми, тому що держава ще вчиться забезпечувати контроль над імпортом електронних сигарет і рідин до них. Раніше цей товар був рядовий, а тепер ті самі рідини до електронних сигарет стали підакцизним товаром, – каже Дмитро. – Якщо суб’єкти господарювання везуть ці товари “в білу”, то митниця контролює цей процес. Знаю прецеденти, коли товар розвертали і не пропускали в Україну, якщо він не відповідає вимогам законодавства. Але, на моє переконання, державі зараз потрібні додаткові засилля, щоб забезпечити цей контроль.

Світовий приклад з України

Дмитро Купира сподівається, що нові зміни знизять рівень тютюнопаління в Україні. Він наводить український приклад. У 2012 році було ухвалено три важливі антитютюнові зміни. Зокрема, вони передбачали заборону реклами тютюнових виробів, медичне попередження про шкоду для здоров’я від паління, а також заборону куріння у закладах громадського харчування. І це дало вражаючий ефект.

– Статистичні дані показують, що до того, як з’явилися електронні сигарети, поширеність куріння, завдяки цим трьом нормам, які були впроваджені, знизилась серед дорослого населення на 20 %, а серед дитячого населення віком 13-15 років на 25 %. Україна мала вражаючий приклад зниження поширеності вживання тютюнових виробів! Ми, можна сказати, були світовим прикладом того, що антитютюнові норми працюють, – каже Дмитро Купира. – Водночас ми мали 0 % поширення вживання електронних сигарет серед дітей у 2010 році і 20 % поширення вживання електронних сигарет у 2017 році. От вам приклад бездіяльності уряду і яку ціну потім платить суспільство. Тому впровадження ухвалених антитютюнових змін вкрай важливе для захисту та відновлення людського капіталу України, якими є діти та молодь.

Також дивіться розслідування “18000“. Розповідаємо, як працює ринок тютюну для кальянів, а також скільки країна втрачає грошей через те, що ця діяльність досі “в тіні”.

Єдині, хто публікує імена колаборантів та корупціонерів. Підписуйся на телеграм-канал “18000 | Шо там у Черкасах?”

ТОП новини

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Останні новини