10 C
Cherkasy
Середа, 16 Жовтня, 2024

Кожен четвертий потребував лікування в стаціонарі: як діагностують алергію в Черкаській обллікарні (ВІДЕО)

Популярне

Кожен четвертий потребував лікування в стаціонарі: як діагностують алергію в Черкаській обллікарні (ВІДЕО)

Із початку року Черкаське обласне алергологічне відділення прийняло понад чотири тисячі пацієнтів. Кожен четвертий потребував лікування в стаціонарі для зняття гострого стану. Як діагностують таке захворювання та на що найчастіше черкащани мають алергію, дізнавалися журналісти видання “ВиЧЕрпно”.

За останні три роки збільшилася кількість пацієнтів, як дорослих, так і дітей, на алергічні захворювання.

Кожен четвертий потребував лікування в стаціонарі: як діагностують алергію в Черкаській обллікарні

Серед найчастіших проявів захворювання:

  • висипи,
  • свербіж,
  • нежить,
  • кашель,
  • задуха,
  • анафілаксія.

За словами завідувачки алергологічного відділення Черкаської обласної лікарні Наталії Гармаш, в осінній період найчастіше черкащани звертаються з алергічними захворюваннями органів дихання. Часто це повʼязують із цвітінням амброзії, період якого припадає на кінець липня і до кінця жовтня:

“Враховуючи те, що зараз осінь, то перш за все звертаються пацієнти з алергічними ринітами, бронхіальною астмою”.

Пані Наталія зазначає, що цьогоріч уперше бронхіальну астму діагностувати в понад 300 пацієнтів. Хворі на цю недугу потребують складнішого лікування з використанням інгаляторів та великої кількості обмежень у побуті, харчуванні:

“Ми вміємо знімати всі симптоми алергії, навіть гострі, бо робимо це багато років. Але головне при лікуванні алергічних захворювань – це профілактичний метод — алерген-специфічна імунотерапія. Цей метод дозволяє не просто зменшити клінічні прояви захворювання, але і запобігати ускладненню, попередити важкий перебіг захворювання і навіть попередити ті стани, які називаються анафілактичними, і загрожують життю”.

Зокрема, 68-річний черкащанин Григорій Голуб живе з алергією близько 30 років. Потрапив на лікування до алергологічного відділення обласної лікарні ще пʼять років тому. Каже, що найчастіше загострюється стан, коли починається сезон цвітіння амброзії та верби.

“Кожного серпня я виявляю в себе алергію на амброзію. Важко дихати. Також, коли ходив на риболовлю, то помічав, коли на тіло потрапляли “котики” від цвітіння верби, то починало пекти. Спочатку не знав, що це може бути. Лікувався у сімейного лікаря. Пʼять років тому звернувся до алерголога і почав правильне лікування”, – каже хворий.

Наразі, зізнається чоловік, жити з алергією стало важче, тому, звернувшись до лікаря, йому порадили лягти в стаціонар.

“За п’ять днів лікування, то небо і земля! Я раджу всім, хто має якісь ознаки алергії йти в лікарню до спеціаліста. Бо зараз вже маю астму — це наслідки моєї алергії”, – відзначає пан Григорій.

Рік тому в Черкаській обласній лікарні запрацював сучасний FENO тест для діагностики бронхолегеневих захворювань. Апарат придбали в лікарню завдяки бюджетним коштам. Завдяки такому обладнанню медики зможуть швидко, безпечно та точно визначити алергічне запалення майже у всіх вікових групах. Адже пацієнту потрібно лише правильно вдихнути й видихнути, аби лікар поставив діагноз.

“Це дуже проста і легка методика. Коли пацієнт робить вдих, а потім видихає, вимірюється рівень оксиду азоту. Цей продукт згорання виникає внаслідок хронічного алергічного запалення. Він певною мірою дає інтоксикацію для нашого організму. Коли ми починаємо профілактичне лікування, ми зменшуємо рівень запалення алергічного походження і робота легенів приходять у звичайний ритм”, – розповідає лікар-педіатр, дитячий алерголог Наталія Євтушенко.

Медикиня додає, якщо прилад показує показник понад 25 – пацієнт має виражене алергічне запалення, показник 24 – у пацієнта, в якого вже діагностували бронхіальну астму, буде означати те, що вона контрольована. Показник менше ніж 20 – не алергічне запалення бронхолегеневої системи. Окрім того, цей апарат показує, наскільки ефективне лікування отримує пацієнт і чи не потрібно коригування в лікуванні.

Черкащанину Володимиру Степенку сьогодні діагностували астму, яка виникла через тривалу алергію. Це вдалося виявити завдяки FENO тесту.

“16 вересня я прокинувся і в мене виникла задишка. Я не міг нічого зробити фізично. Звернувся в лікарню, мене обстежили, прописали уколи, дали інгалятор. Але через тиждень ситуація повторилась”, – розповів чоловік.

Володимира Степенка направили до алерголога і вже сьогодні він отримав діагноз, який буде лікувати.

Важливо, що FENO тест можна застосовувати й дітям із чотирьох років. Адже ризик виникнення алергії у дитини, якщо серед рідних хворіє на недугу мати, бабуся, дідусь, рідні тітка чи дядько, складає 50-75%.

“Перша провокація на алергію може виникнути під час першої гострої респіраторної вірусної інфекції. Бо дитина вже сприймає вірусну інфекцію як алерген. Ми недолікували гострий спазм, воно перейшло в хронічне запалення, дитина починає часто хворіти. Не обстежуємо, не лікуємо і вже третім етапом хвороби є бронхіальна астма”, – наголошує дитяча алергологиня Наталія Євтушенко.

Також у відділенні застосують і стандартні методи виявлення алергії, як проби на шкірі з усіма групами алергенів.

Завідувачка алергологічного відділення Наталія Гармаш зазначає, що пацієнти можуть звертатися до відділення цілодобово.

“Поліклінічний прийом завантажений з ранку до кінця робочого дня. Пацієнти можуть звертатися до нас 24/7, як і в інші відділення обласної лікарні”, – розповідає медикиня.

ТОП новини

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі

Останні новини