8.4 C
Cherkasy
Четвер, 17 Жовтня, 2024

Майже 80 дітей на Черкащині захворіли на кашлюк

Популярне

У Черкаській області за вісім місяців цього року зареєстрували 89 випадків кашлюку.

Про це повідомили в пресслужбі Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Серед дітей від 0 до 17 років зареєстровано 79 випадків. Найбільша захворюваність зафіксована у таких вікових групах: 10-14 років – 24 випадки, у дітей до року – 17 випадків, 15-17 років – 15 випадків.

Із 79 захворілих дітей щеплення не мали 46, 8%, більшість інших були щеплені з порушенням Календаря щеплень. Найбільша кількість випадків кашлюка серед жителів Черкаського району – 44 випадки, Уманського району – 25 випадків.

Довідково: кашлюк – гостра антропонозна (передається від людини до людини) повітряно-крапельна бактеріальна інфекційна хвороба, збудником якої є Bordetella pertussis, яку вперше описали в 1906 році.

Хвороба починається через 3-14 днів після інфікування (у середньому 5-8 днів), частіше як ГРВІ. Через 5-8 днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, з характерним свистом. Напади кашлю частіше відбуваються вночі та можуть супроводжуватись гарячкою, появою нежиті, іншими ознаками ГРВІ.

Кашлюк «дуже заразний» і небезпечний як протіканням хвороби, так і ускладненнями, а іноді навіть може закінчитися летально.

Особливо небезпечний для немовлят, у яких він може викликати апное – тимчасову зупинку дихання. Дітки можуть навіть не кашляти, але стається зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння. Крім того, у новонароджених і немовлят є високий ризик ускладнень. Одужання починається через 4-8 тижнів, а іноді кашель може тривати від двох до шести місяців.

Запобіганням подальшого передавання кашлюка є рання ізоляція хворого до його повного одужання. Людину ізолюють на 21 день або до п’ятого дня після скасовування антибіотика.

Накладається карантин на 21 день на дітей, які були в контакті з хворим. В осередках кашлюку проводиться вологе прибирання та провітрювання. У дошкільних установах контактним дітям та персоналу проводяться бактеріологічні дослідження слизу із носоглотки.

Із початку року Черкаське обласне алергологічне відділення прийняло понад чотири тисячі пацієнтів. Кожен четвертий потребував лікування в стаціонарі для зняття гострого стану. Як діагностують таке захворювання та на що найчастіше черкащани мають алергію, дізнавалися журналісти видання “ВиЧЕрпно”.

Запис Майже 80 дітей на Черкащині захворіли на кашлюк вперше з'явилася Видання Вичерпно.

ТОП новини

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі

Останні новини