20.4 C
Cherkasy
Субота, 27 Липня, 2024

«Що раніше ти звернешся, то менше втручання потрібно буде потім»: як сервіси психологічної підтримки допомагають українцям під час війни

Популярне

«Що раніше ти звернешся, то менше втручання потрібно буде потім»: як сервіси психологічної підтримки допомагають українцям під час війни

Від початку повномасштабного вторгнення багатьох переслідує страх, тривога, невизначеність та втома. Постійне перебування під цим тиском часто спричиняє виникнення чи загострення психологічних проблем.

За цих умов якісна психологічна підтримка є надзвичайно важливою.

Про те, коли варто звернутися по таку допомогу, а також про роботу одного із сервісів, який може її надати, розповіла під час інтерв’ю виданню «ВиЧЕрпно» керівниця та психологиня онлайн-платформи «Розкажи мені» Ольга Корбут.

Хоча сервіс «Розкажи мені» працює ще з 2020 року, відсоток звернень про допомогу після початку повномасштабної війни, як підтвердила психологиня, збільшився у рази.

Станом на зараз, спеціалісти мають необхідну підготовку та компетенції, щоб надати якісну психологічну підтримку в умовах війни.

«Зараз, приймаючи на нашу платформу психологів, я можу сказати, що майже кожен, тією чи іншою мірою, проходив відповідне навчання. Можливість отримати кваліфікацію є. Ці знання вже не такі нові – нові вони були у 2022 році», – сказала психологиня.

Пані Ольга також розповіла, що зараз є багато проєктів, які надають безоплатну – як короткострокову, так і довгострокову – психологічну підтримку та терапію.

Говорячи про психологічні наслідки війни, Ольга Корбут відзначила, що з ними може стикнутися будь-хто, незалежно від місця перебування відносно зони бойових дій.

«Перебуває українець у зоні бойових дій чи ні – просто стрес буде проявлятися по-різному», – зауважила психологиня.

За її словами, люди в зоні бойових дій налаштовані на виживання і не мають ресурсу, щоб зосередитися на своєму емоційному стані, доки не перебуватимуть у відносній безпеці. У них можна спостерігати гостріші стани, проте короткі та які швидко проходять. З іншого боку, стани, подібні до депресії, частіше зустрічаються у тих, хто має можливість залишитися сам на сам зі своїми думками.

«Ці стани просто відрізняються. Немає де краще, де спокійніше. Це по-різному відбувається у психіці людини. Тобто, одна категорія людей стикається з однією проблематикою, а інша – з іншою. Тому їх просто не можна порівнювати», – зазначила пані Ольга.

Крім того, психологиня пояснила, що немає конкретних критеріїв, за якими можна визначити, коли саме варто звернутися по допомогу, адже кожна людина витримує різні стани по-різному. Проте вона порадила звернути увагу на зміни у фізичному та емоційному стані.

«Як людина спить, їсть, чи змінився її фізичний стан в цілому в порівнянні з тим, коли вона почувалася по-іншому, наприклад, до війни, чи коли вона перебувала в більш-менш спокійному просторі… Якщо підвищена тривожність і це впливає і на її життя, і на життя оточуючих – близьких родичів, наприклад – то, авжеж, треба звернутися (по допомогу – ред.)… І звернути увагу на емоційний стан. Наприклад, якщо нічого не хочеться, якщо хочеться просто лежати, спати, чи не хочеться працювати, хочеться ізолюватися, обмежити контакти, не спілкуватися», – перерахувала психологиня.

Щодо роботи сервісу «Розкажи мені», Ольга Корбут розповіла, що кожен українець, незалежно від того, де він знаходиться, – в Україні чи за її межами – може звернутися на платформу за допомогою. Для цього потрібно зареєструватися на платформі, залишити свої контактні дані та короткий опис запиту – із чим має працювати психолог. Тоді психологи заходять на платформу, обирають запит залежно від своєї кваліфікації та зв’язуються з клієнтом.

Перша консультація завжди безкоштовна. Якщо клієнт бажає продовжити, то може обговорити умови подальшої взаємодії безпосередньо з психологом.

Заявку можна подавати один раз на місяць.

«Тобто, якщо знову з’являться якісь питання і людина захоче звернутися за допомогою, через місяць вона зможе подати заявку і знову отримати одну безкоштовну консультацію», – пояснила психологиня.

ТОП новини

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Останні новини