20.4 C
Cherkasy
Субота, 27 Липня, 2024

Андрій Стріхарський: “Законопроєкт про мобілізацію потрібен державі”

Популярне

Андрій Стріхарський: “Законопроєкт про мобілізацію потрібен державі”

11 квітня Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроєкт про мобілізацію Nº 10449.

За нього проголосували 283 депутатів.

“Це один з найскладніших та суперечливих законопроєктів цього скликання. З початку обговорення до самого голосування не припинявся обмін думками, як всередині суспільства, так й у стінах парламенту. Понад 4000 правок — яскраве свідчення важливості цього закону та водночас складного соціального фону навколо нього”, — зазначив Андрій Стріхарський.

Основні положення нового законопроєкту, який вступить в дію через 30 днів після підписання його президентом:

  • Базовий військовий вишкіл замість строкової служби.
  • Місцеві державні органи і адміністрації зобовʼязані сприяти мобілізації.
  • Ті, хто перебуває на військовому обліку, має в добровільному порядку зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобовʼязаного чи резервіста.
  • Військовозобовʼязаний має постійно носити з собою військово-обліковий документ під час дії воєнного стану, а також уточнити свої дані в ЦНАП, ТЦК чи в електронному кабінеті військовозобовʼязаного, а також пройти медогляд.
  • Людину без відповідної підготовки не можуть відправити на фронт.
  • Визнані обмежено придатними мають повторно прийти ВЛК.
  • Залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю, а також демобілізація у звʼязку зі звільненням з полону.
  • Для тих, хто ухиляється від мобілізації можуть встановити тимчасові обмеження за позовом ТЦК, зокрема позбавити права керувати транспортними засобами (є вийнятки).
  • Необхідність обовʼязково мати при собі військово-обліковий документ та показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ на період мобілізації усім громадянам.
  • Військовослужбовцям, їхнім дружинам (чоловікам) не нараховуватимуться відсотки за користування кредитом, штрафні санкції, пеня за невиконання зобовʼязань перед банками та іншими організаціями, винятки становитимуть кредити на автомобілі та нерухомість.

“Зрозуміло, що прийнятий законопроєкт не може влаштувати всіх, але його головна мета — це створити такі умови, щоб суспільство не було розколоте на тих, хто все робить для ЗСУ та перемоги та тих, хто відпочиває. На жаль ми не маємо часу та ресурсів чекати, не можемо дозволити собі ігнорувати війну. Ми маємо вистояти та перемогти”, — прокоментував прийняття законопроєкту Андрій Стріхарський.

Далі законопроєкт має підписати Президент України. Документ набуде чинності через 30 днів після того, як його підпише глава держави.

ТОП новини

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Останні новини