23.1 C
Cherkasy
Субота, 27 Липня, 2024

День вишиванки у Черкасах: сквер “Юність” оздобили вишитими рушниками (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Популярне

люди на День вишиванки

У черкаському сквері “Юність” презентували виставку автентичних українських вишитих рушників. Її організували до Дня вишиванки, 16 травня.

Про це повідомляє кореспондент “18000”.

На виставці представили колекції рушників Черкаського обласного краєзнавчого музею, шкіл №26 та №32 і Музею українського рушника Черкаського національного університету.

– У нашій колекції близько тисячі рушників. На виставці ми представили 50 з них. Вишивку дарували музею студенти, вони брали їх із родинної колекції, – розповіла директорка Музею українського рушника Черкаського національного університету Наталія Ярмоленко.

На виставці зібрали рушники з усіх регіонів Черкащини та інших областей України.

– Рушники нагадують нам наше минуле та дитинство. Деякі з них вишивали ще за часів життя наших батьків, – розповіла відвідувачка виставки пані Ольга.

Її подруга Галина додала, що вдома зберігає багато рушників, які дістались їй від матері та бабусі.

пані Ольга та Галина напроти рушників

Колекцію вишитих рушників можна було побачити у сквері впродовж дня.

рушники

рушники

рушники

– Вишиванка – це символ української краси, на мою думку. Я зберігаю декілька лляних вишитих рушників моєї бабусі. Рушник для мене – родинний оберіг і згадка про рідних, – зазначила відвідувачка виставки, пані Оксана.

пані Оксана

вишитий рушник

вишитий рушник

вишиті рушники

вишиті рушники

вишиті рушники

фотозона

вишитий рушник

вишиті рушники

Як писав “18000”, старовинна вишивка Лівобережжя Черкащини – це сірі, бежеві чи білі кольори ниток. На центральній Черкащині були поширені так звані мальовані сорочки, які могли вишиватися як чисто чорними чи чисто червоними нитками, так і червоно-чорними. Якщо ж брати регіони, які увійшли до Черкащини з Вінниччини, то це сорочки, у яких багато чорного кольору, а також є вкраплення фіолетового й зеленого.

Читайте також: Кіт у черкаському сквері одягнув вишиванку (ФОТО)

ТОП новини

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Останні новини