23.1 C
Cherkasy
Субота, 27 Липня, 2024

Фахівці розповіли про якість атмосферного повітря над Черкасами

Популярне

Фахівці розповіли про якість атмосферного повітря над Черкасами

У період із січня по квітень 2024 року фахівці відібрали та дослідили 6 646 проб атмосферного повітря над Черкасами.

Про це інформують в пресслужбі Черкаського обласного центру з гідрометеорології.

Впродовж січня-лютого рівень забруднення нижніх шарів атмосфери у Черкасах був низький, у березні — підвищений, у квітні став високий. Збільшення середньомісячних концентрацій по аміаку, формальдегіду, пилу та оксиду азоту стало причиною погіршення якості повітря. Така тенденція спостерігається з настанням теплої сухої погоди.

Із 20 по 25 травня 2024 року атмосфера в цілому по місту була перенасичена аміаком та формальдегідом. Із 23 травня зросли концентрації завислих у повітрі речовин. Забруднення оксидами азоту перевищило допустимі нормативи 22 травня.

Порівняно з попереднім тижнем, в центрі міста підвищились концентрації пилу та діоксиду азоту. В Південно-західному мікрорайоні знову зросли концентрації аміаку. З 21 по 24 травня їх значення перевищили ГДК с.д. в 2,0-2,7 раза. У Дніпровському мікрорайоні дещо підвищились концентрації пилу та формальдегіду. Відомо, що формальдегід є одним з найнебезпечніших забруднювачів повітря. В Україні середньодобова гранично допустима концентрація (ГДК) формальдегіду встановлена на рівні 0,003 мг/м3. За оцінками науковців, якщо особа постійно вдихатиме повітря, що містить формальдегід у середній концентрації понад 2,5 ГДК, то це призведе до захворювань легенів (100 випадків раку на один мільйон мешканців).

За синоптичними розрахунками на покращення ситуації та очищення повітря можна розраховувати з 30 травня.

ТОП новини

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Останні новини