22 C
Cherkasy
Субота, 27 Липня, 2024

Перестало битися серце майстра народного мистецтва з Черкащини

Популярне

Перестало битися серце майстра народного мистецтва з Черкащини

Пішов у засвіти майстер народного мистецтва, народний художник України Микола Теліженко.

Сумну звістку на своїй сторінці у фейсбуці повідомив черкаський журналіст Андрій Кравець.

“Декілька тижнів тому, 15 березня, я вітав Матвійовича з днем народження. Хворів він тілом, а не духом – того дня я зрозумів, що охарактеризувати Майстра з безліччю титулів і нагород можна всього трьома словами: чудова людина, потужний патріот і справжній весельчак, якого за жодних обставин похнюпленим не бачив… – написав спогад про Миколу Теліженка Андрій Кравець.

Микола Теліженко народився 16 березня 1951 року у місті Звенигородці Черкаської області. Закінчив Вижницьке училище ужиткового мистецтва. У 1978 році закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. З 1979 року жив та працював у Черкасах.

З 1987 року член Національної спілки художників України. Заслужений художник України.

Микола Теліженко працював у галузі декоративно-прикладного мистецтва.

У Черкасах його мозаїчні панно прикрашають магазин «Рубін» («Козак Мамай») і естраду дитячого парку (мозаїка «Скоморохи»). На школі в селі Будище Черкаського району він виконав найбільший в Україні мозаїчний портрет Тараса Шевченка. Художник є автором іконостасу Покровської церкви в Черкасах та ікон в Ільїнській церкві в Суботові. Він співавтор пам’ятника жертвам Чорнобильської трагедії в Соборному сквері (колишньому Першотравневому парку) Черкас, меморіальних знаків (хрестів), встановлених на могилі гетьмана України Петра Дорошенка (село Ярополче Московської обл.) та на символічній могилі Нестора Махна у Гуляйполі.

Автор прапора Черкас, герба Черкащини і деяких районів області.

ТОП новини

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Останні новини