26.8 C
Cherkasy
Субота, 27 Липня, 2024

У Черкасах дослідили, як змінилося ментальне здоровʼя людей в умовах війни

Популярне

У Черкасах дослідили, як змінилося ментальне здоровʼя людей в умовах війни

Сьогодні у Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницького провели засідання круглого столу на тему “Психологічна резильєнтність особистості в умовах війни”.

Про це інформує журналістка видання “ВиЧЕрпно” з місця події.

На сьогодні тема резильєнтності є актуальною, оскільки люди перебувають у постійному стресі, який створює внутрішнє напруження.

Довідково: резильєнтність — це процес та результат успішної адаптації до важких життєвих обставин шляхом: розумової, емоційної та поведінкової гнучкості; вміння пристосовуватися до зовнішніх та внутрішніх вимог середовища.

“Коли ми акцентуємо на подіях сучасності, ми не можемо обійти російсько-українську війну. Це додає актуальності нашому дослідженню”, — на цьому під час відкриття пленарного засідання круглого столу наголосив перший проректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Мойсієнко Василь Миколайович.

Також Василь Миколайович зазначив, що наразі ми маємо свіжий й новітній погляд на ті проблеми, які були започатковані ще в 50-ті роки.

Першу тему “Особливості резильєнтності в осіб з психосоматичними розладами при проєктуванні життєвого простору” висвітлила завідувачка кафедри психології ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Юлія Чистовська.

Професорка зазначила, що постійні тривоги призводять до потужного психологічного навантаження, а війна вимагає нового підходу до вивчення питань ментального здоровʼя. Виявилося, що найбільш цінними вважають такі характеристики, як стресостійкість, витривалість, психологічна пружність та здатність до відновлення.

Продовжилося засідання доповіддю на тему “Зниження ситуативної тривожності в умовах війни як фактор розвитку резильєнтності” викладачки кафедри, кандидатки психологічних наук Тетяни Богдан. Доцентка розповіла про ознаки, характеристики резильєнтності та тривожність.

Викладачка продемонструвала емпіричне дослідження ефективності різних методів зниження ситуативної тривожності. Зазначимо, що учасники дослідження не були військовослужбовцями, ВПО, чи тими, хто перебуває у зоні бойових дій. Ефективними для зниження тривожності в умовах тривалого стресу виявилися всі методи саморегуляції. Як показує проведене дослідження, набір методів зниження тривожності не обмежується такими, що націлені лише на психологічні впливи. Можуть бути корисними й техніки медитації, дихальні вправи та різні види фізичного навантаження.

До круглого столу долучилася й регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоровʼя “Ти як?”, радниця Голови Черкаської ОВА Вікторія Шепіль. Пані Вікторія розповіла про функціонування програми у громадах та презентувала корисні посібники.

Остання тема — “Стрес у дорослих”. Її презентували регіональна координаторка напрямку психічного здоровʼя ЧОО ТХЧУ Ольга Меренда та психологиня ЧОО ТХЧУ Ганна Гайсіна.

Довідково: Товариство Червоного Хреста України — всеукраїнська, добровільна, гуманітарна організація, яка допомагає державі у наданні гуманітарної допомоги під час збройних конфліктів та в мирний час, бере участь у наданні міжнародної допомоги у разі катастроф і надзвичайних ситуацій.

Представниці розповіли, що з лютого 2022 року співробітники та волонтери організації працюють над наданням підтримки людям похилого віку, людям з інвалідністю, сімʼям, що опинилися у складних життєвих обставинах, багатодітним родинам, дітям й іншим верствам населення.

ТОП новини

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Останні новини