22 C
Cherkasy
Субота, 27 Липня, 2024

Жителька Золотоноші захворіла на ботулізм після вживання риби

Популярне

На Черкащині зареєстрували шостий із початку року випадок захворювання на ботулізм. Отруєння зафіксували у 34-річної жительки села Лукашівка Золотоніського району.

Про це інформує Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Жінка захворіла після вживання риби в’ялено-копченої (лящ) з ікрою, виготовленої в домашніх умовах. Рибу вона придбала на стихійному ринку поблизу автотраси Золотоноша-Черкаси.

Симптоми отруєння у хворої з’явилися вже наступного дня: багаторазова блювота, загальна слабкість, біль у животі, порушення зору («сітка» перед очима, двоїння предметів), сухість у роті, порушення ковтання.

4 червня бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала пацієнтку до КНП «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня». Згодом її доправили до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» у стані середньої важкості з діагнозом ботулізм. Того ж дня їй введено протиботулінічний гептавалентний антитоксин.

Наразі жінка перебуває у лікарні, отримує лікування згідно з клінічним протоколом.

Мікробіологічною лабораторією Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб проводиться дослідження крові хворої на ботулотоксин.

Нагадаємо, за 2023 рік в Україні зареєстрували 74 осередки ботулізму, внаслідок яких захворіли 85 людей, із них – 4 дитини. П’ять випадків стали летальними.

Найбільше випадків ботулізму зареєстровано в Житомирській та Чернігівській областях. Понад половина хворих (57,1%) захворіли через вживання консервованих продуктів, 33,3% – через в’ялену/сушену рибу домашнього приготування.

ТОП новини

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Останні новини